Hned dvě poroty se musely probrat více než tisícovkou obrázků a drobných plastik, které dorazily do dvanáctého ročníku soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje. Zájem dětí o největší výtvarný projekt v zemi byl opět značný a úroveň vytvořených děl byla, alespoň podle hodnotitelů, opravdu vysoká.



Malí umělci měli za úkol, tak jako každý rok, vyjádřit rozdíl mezi nedotčenou přírodou a přírodou, která je postižená nějakou lidskou činností. Stovky dětí od mateřinek až po střední školy zvedly hozenou rukavici a porotci měli spoustu práce. Ne jen s důkladnou prohlídkou všech soutěžních obrázků, ale hlavně s rozhodováním, které jsou nejlepší. „Děti se snažily hodně, mnohé z obrázků byly nápadité a některé z nich dokonce přesahovaly věkovou kategorii, pro kterou byly stvořeny,“ říká Miroslav Krčil, krajský radni zodpovědný za venkov, životní prostředí a zemědělství. „Autoři se hodně zamýšleli nad koloběhem obalového materiálu, byla na toto téma řada koláží. Je to zajímavé, jak děti přemýšlejí o tom, jak vzniká odpad, jestli je vůbec nutné, aby na počátku vůbec vznikal. A také nad tím, že ho nestačí jen vyhodit a je dobré ho vrátit zpět do oběhu.“
Soutěž se konala pod záštitou nejen citovaného radního pro životní prostředí, ale také hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, prvního náměstka hejtmana Michala Kortyše, hlavním garantem soutěže pak byla Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Její ředitel Miroslav Němec vysvětlil, proč je důležité podobné soutěže pořádat. „Otázku ukázněnosti občanů je potřeba řešit už v mladém věku, protože starší lidé si říct nedají, ti mají své návyky. Pro nás silničáře jsou odpadky u silnic a v příkopech skutečně velkým a vážným problémem. Za jejich likvidaci dáváme značné finanční prostředky, jsou to miliony korun, které musíme vynaložit.“ Soutěž je tak nejen hravá a děti motivuje i zajímavými cenami pro výherce, je zároveň edukativní. Děti si při vymýšlení námětu uvědomují, čím poškozujeme přírodu a svoje poznatky pak předávají dalším generacím v rodině. Ojedinělým jevem tak není to, že ratolest pak donutí své rodiče třeba třídit důsledně odpad.
O tom, že soutěž má otevřenou náruč pro děti a mládež velkého věkového rozpětí svědčí to, že vyhlašuje čtyři kategorie. Dětí do šesti let, žáků z prvních stupňů základních škol, dětí do patnácti let a středoškolské mládeže. O vítězích rozhoduje nejenom porota, ve stejných kategoriích může svůj hlas dát i veřejnost prostřednictvím internetového klání. A kdo jsou vítězové dvanáctého ročníku Zdravé a nemocné přírody Pardubického kraje?

V kategorii dětí do šesti let vyhrály Rybičky, tedy děti z Mateřské školy Rybitví. Na druhém místě se umístila Terezka Drapáková z třídy Pastelky Mateřské školy Hlinsko na třetím místě se umístila Izabelka Bulisová z Mateřské školy v Přelouči. Prostřednictvím internetového hlasování veřejnosti mezi nejmenšími zvítězil Marek Hanus z Mateřské školy Pokřikov.
Mezi dětmi z prvního stupně základní školy se porota rozhodla udělit nejvíc bodů Elle Stejskalové ze ZŠ Bystré, druhé místo vybojoval obrázek Magdalény Rýznarové ze ZŠ Dolní Dobrouč a na třetím místě se umístila Veronika Pomykalová ze ZŠ Janov. V internetovém hlasování nejvíc hlasů posbírala Nela Kabele z pardubické základní školy.
Kategorii do 15 let ovládla Základní škola Ronov nad Doubravou – konkrétně vítězkou kategorie se stala Klára Skokanová, na druhém stupínku stojí s medailí Aneta Kučerová a na třetím místě se umístila Sofie Pokorná.V internetovém hlasování nastal boj o každý hlas. Nakonec ale shodný počet získali hned dva mladí výtvarníci, a to Karla Hojková z Gymnázia Holice a ze stejné školy Václav Pevný.
Středoškolské a učňovské mládeži dominovala v soutěži Klára Šťovíčková ze Střední školy cestovního ruchu a grafického designu Pardubice. Na druhém místě se umístil Matěj štancl a třetí příčka stupńů vítězů patří Anetě Solníkové. Přízeň internetových hlasujících si nejvíc naklonila Linda Holubová z holického gymnázia.

Záznam z online vyhlášení výsledků si můžete prohlédnout zde:
https://fb.watch/bG_CrYXU9i/

pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím