Vyhlášení ročníku 2011

Pardubice, 13. prosince 2011 – Na 1600 obrázků, koláží a grafických návrhů se sešlo v letošním ročníku výtvarné soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje. Předškolní a školní děti i studenti tak svým zájmem téměř dvakrát překonali loňský rekord a vytvořili největší výtvarnou soutěž v České republice. Těm nejlepším dnes gratulovali členové odborné poroty i zástupci Pardubického kraje, kteří nad soutěží převzali záštitu.

Úkolem soutěžících bylo jakoukoli výtvarnou technikou znázornit kontrast mezi zdravou a nemocnou přírodou, studenti středních škol pak formou grafického návrhu ztvárňovali titulní stranu ekologických novin. Děti se mohly inspirovat zadanými tématy Zdravá a nemocná voda, Kam odpadky nemohou nebo Třídíme odpad. Vítězné obrázky ve dvoukolovém hodnocení vybírala odborná porota. V ní zasedli např. herec Martin Dejdar, akademický malíř František Zálabský, ředitel Smetanovy výtvarné Litomyšle a také Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Lammel, ale také zástupci Pardubického kraje či dalších partnerů soutěže. Svůj „nej" obrázek si mohla zvolit i veřejnost v internetovém hlasování.

„Soutěž jsem sledoval v loňském i letošním roce a musím uznat, že děti mají velkou fantazii a často ji umí originálním způsobem ztvárnit. V tomto projektu oceňuji nejen podněcování samotného výtvarného počínání, ale také podporu ekologické výchovy. Proto jsem se rozhodl soutěž podpořit a navíc ještě předat speciální Hejtmanskou cenu. Letošní vítěz si ji skutečně zaslouží," prohlásil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který záštitu nad soutěží přijal se svými kolegy z krajské rady – náměstkem hejtmana Janem Tichým a radními Janou Pernicovou a Václavem Kroutilem.

phoca_thumb_l_DSC_0040

Soutěžilo se ve čtyřech věkových kategoriích – předškolní děti do 6 let, děti od 7 do 10 let, děti od 11 do 15 let a studenti starší 15 let. Nejvíce soutěžních prací (520) se sešlo v kategorii 7 – 10 let.

V kategorii nejmenších dětí se na třetím místě umístil Jirka Jána z Mateřské školy Makov, ze stejné školky je i stříbrná Natálka Grubrová. Vítězem této kategorie se stal Matyáš Doležal z pardubické Mateřské školy Odborářů. Kromě zlaté medaile si tento žák speciální třídy pro děti s vadami zraku odnesl i Hejtmanskou cenu.

phoca_thumb_l_DSC_0082

V kategorii 7 – 10 let se na třetím místě umístila Nela Šiklová ze Základní školy Vysoké Mýto, na druhém místě je Honza Maliňák ze Základní školy Ostřešany a vítězkou se stala Tereza Tichá ze ZŠ a MŠ v Třebařově.

V kategorii 11 – 15 let bodovala Karolína Mikulecká ze Základní školy U Školek v Litomyšli, která se umístila na třetím místě. O příčku výše skončila Nataly Schaettingrová z Gymnázia v Holicích a vítězkou této kategorie je Markéta Vedralová z Gymnázia ve Vysokém Mýtě.

V kategorii nad 15 let byli úspěšní Tomáš Schejbal z Holic (3. místo), Jan Pitra ze Základní školy Proseč (2. místo) a Michael Vopařil (1. místo) také ze ZŠ Proseč.

V internetovém hlasování v kategorii do 6 let veřejnost vybrala obrázek Radima Semeráka z Pardubic, v kategorii 7 – 10 let Terezy Dojčanové z Holic a v kategorii 11 – 15 let Kristýny Faltusové z Dětřichova. V nejstarší kategorii nad 15 let se lidem nejvíce líbil grafický návrh Viktora Koutného z Boru u Skutče.

Kompletní fotogalerii ze slavnostního vyhlášení naleznete zde

pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím