Pardubice, 28. února 2024 – Mnoho objemných zásilek dorazilo i tentokrát organizátorům soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje, kteří tak i během jejího čtrnáctého ročníku byli zaplaveni výtvarnými pracemi dětí. Ty se stejně jako v předchozích letech snažily co nejlépe vystihnout kontrast mezi čistou, nezkaženou přírodou a přírodou poškozenou vlivem lidské činnosti. V Sále Jana Kašpara v budově Pardubického kraje v centru Pardubic se na konci února rozdělovaly ceny vítězům.

Největší výtvarná soutěž svého druhu v zemi si za svých čtrnáct let konání získala značnou oblibu u dětí od těch, které obrázky kreslí v mateřinkách po celém Pardubickém kraji, až po mládež ze středních škol. Ve svém aktuálním ročníku množství děl, která dorazila pod ruce poroty, bylo opět větší než minulý rok.
Soutěž konaná za podpory Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje, Autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje a dalších partnerů tak opět posunula svoje hranice. A dvěma následným porotám, které se musely probrat soutěžními pracemi, připravila pořádný kus práce. První porota udělala předvýběr, hodnocení druhé poroty určilo vítěze a konečné pořadí.

„Každá aktivita, která vede k tomu, aby mladá generace vnímala problémy, které v oblasti životního prostředí máme, je správná,“ prohlásil radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Jsem porotcem už po několikáté, myslím si, a letošek to potvrdil, že pokaždé v dětských pracích vidíme nové pohledy na situaci. Proto je soutěž rozhodně dobrou aktivitou.“
Už zkušeným matadorem v hodnocení výtvarných prací je hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Hodnocení v rámci Zdravé a nemocné přírody se účastním každoročně a jsem velmi rád, že si díla v rámci všech kategorií udržují velmi vysokou kvalitu,“ uvedl hejtman Netolický. „Vždy mne baví sledovat, jak o konkrétním tématu soutěžící přemýšlí, a jak se jejich náhled s věkem mění i co do použité malířské techniky, náročnosti, ale celkově pojetí daného tématu. Letošní rok nebyl výjimkou a opět se sešla řada velmi zajímavých děl a nebylo vůbec jednoduché vybrat ta nejlepší.“
Ve druhé porotě zasednul i první náměstek hejtmana a senátor Michal Kortyš. I on už je zkušeným posuzovatelem kvality došlých soutěžních prací. A náležitě si tuto činnost užívá. „Soutěž Zdravá a nemocná příroda se mi moc líbí. Vidět problémy životního prostředí očima dětí je mimořádně zajímavé. A jejich zpracování mě nepřestává ohromovat. Rád jsem byl porotcem,“ řekl Michal Kortyš.
Hlavním partnerem a odborným garantem soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje je Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Jejím ředitelem je od loňského září Zdeněk Vašák. Toho zaujalo podtéma aktuálního ročníku, které se zabývalo odpadky u silnic. „Těší mě, že si děti takových věcí všímají. Když se na to budu dívat ekonomicky, nás jako Správu a údržbu silnic Pardubického kraje odstraňování odpadků u silnic stojí spoustu peněz a hezké to není ani z estetického hlediska,“ vysvětlil ředitel Vašák. „Pokud si děti těchto věcí všímají už od mala, znamená to, že v budoucnu to samy nebudou dělat. To je na tom velmi pozitivní.“
Dlouhodobým partnerem soutěže je také Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, kterou v Pardubickém kraji reprezentuje její regionální manažer Stanislav Dokoupil. Společnost EKO-KOM má k tématice soutěže jako provozovatel celorepublikového systému třídění, recyklace a využití obalových odpadů, velmi blízko. „S mladou generací v rámci našich vzdělávacích programů poměrně intenzívně pracujeme. Je hezké vidět, že děti moc dobře vědí, jaký je správný přístup k životnímu prostředí, k přírodě a ke zdravému okolí. Mají jasno v tom, jak se v tomto směru chovat citlivě a zodpovědně,“ konstatoval Dokoupil.
Stejně jako v předchozích letech se i tentokrát v soutěži Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje bojovalo ve čtyřech kategoriích. Hodnotila se díla předškolních dětí, pak žáků prvního stupně základních škol, druhého stupně základních škol a středoškoláků. Ti všichni si mohli tentokrát vybírat ze soutěžních podtémat, kterými byly ekologická železnice, co s odpady u silnic a druhý život odpadů.

A kdo se letos se zadáním soutěže popasoval nejlépe? Mezi těmi nejmladšími si pro prvenství do Sálu Jana Kašpara přišly Rybičky, tedy děti z Mateřské školy Rybitví, které se kolektivně postaraly o vítěznou práci. Druhé místo za svou výtvarnou práci získala Eliška Šulcová z Mateřské školy Hrochův Týnec a pomyslný bronz si odnesli Linda Sotonová, Jan Hladík a Samuel Koutenský z Mateřské školy Brožíkova Pardubice.
Mezi dětmi z prvního stupně základních škol byla nejúspěšnější Ema Bubeníčková ze Základní umělecké školy Karla Malicha Holice. I druhé místo obsadila dívka, konkrétně Anna Stejskalová ze Základní školy Bystré, na třetím skončil další zástupce holické Základní umělecké školy Karla Malicha Šimon Koubek.

Kategorii dětí mezi jedenácti a patnácti lety ovládly na stupních vítězů dívky. Na pomyslný nejvyšší stupínek vystoupala Dominika Nováková ze Základní školy Heřmanův Městec, druhá skončila Ema Bečičková ze Základní umělecké školy Jablonné nad Orlicí, na třetím místě je pak doplnila Simona Šárková ze Základní školy Na Lukách Polička.
A dívčí element se ukázal jako nejúspěšnější i v kategorii středoškolské a učňovské mládeže. Její vítězkou se stala Jana Mojžíšková z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích, za kterou na druhém místě skončila Petra Hermanowiczová ze Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun. Pomyslný bronz si z letošního ročníku soutěže odvezla do Základní umělecké školy Svitavy Kateřina Švandová.
Soutěž Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje má i speciální Cenu hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Tu získala Kateřina Švandová ze Základní umělecké školy Svitavy, jejíž dílo se stane navíc motivem nového trička spolku Čeští mistři, z.s.. Část výtěžku z prodeje těchto triček bude využita na výsadbu stromů v Pardubickém kraji ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí, z.s.
Jako každý rok byly zaslané výtvarné práce vystaveny na internetových stránkách soutěže a hlasovat mohla i široká veřejnost. Té se v kategorii dětí do šesti let nejvíc líbil výtvor Barunky Pekové z Mateřské školy Habrmanova Česká Třebová. V kategorii dětí z prvního stupně základních škol získalo nejvíc sympatie veřejnosti dílo Liliany Jandové ze Základní umělecké školy Karla Malicha Holice. Markéta Kamlarová z Gymnázia Dr. Emila Holuba Holice získala cenu veřejnosti v kategorii dětí mezi 11 a 15 lety, práce Kristýny Růčkové z Gymnázia Lanškroun se lidem líbila nejvíc v kategorii středoškoláků.
Současně s vyhlášením výsledků čtrnáctého ročníku soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje byl odstartován ročník patnáctý. Ten si na své vítěze bude muset ještě rok počkat.

 

 

VÝSLEDKY 14. ROČNÍKU SOUTĚŽE ZDRAVÁ A NEMOCNÁ PŘÍRODA PARDUBICKÉHO KRAJE

VÍTĚZOVÉ VEŘEJNÉHO HLASOVÁNÍ NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH SOUTĚŽE  

1. kategorie – do 6 let
Jméno: Barunka Peková
Škola: MŠ Habrmanova Česká Třebová
Cena: DIPLOM + medaile + poukaz do chovatelského obchodu

2. kategorie – 1. stupeň základních škol
Jméno: Liliana Jandová
Škola: ZUŠ Karla Malicha Holice
Cena: DIPLOM + medaile + velká bezdrátová sluchátka

3. kategorie – 2. stupeň základních škol
Jméno: Markéta Kamlarová
Škola: Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice
Cena: DIPLOM + medaile + velká bezdrátová sluchátka

4. kategorie – střední školy
Jméno: Kristýna Růčková
Škola: Gymnázium Lanškroun
Cena: DIPLOM + medaile + velká bezdrátová sluchátka

HLASOVÁNÍ POROTY

1. KATEGORIE - PŘEDŠKOLNÍ DĚTI. 

 

1. místo
Jméno: třída Rybičky z MŠ Rybitví
cena: medaile + diplomy + tričko od spolku Čeští mistři s motivem vítězné práce + stavebnice Mega–Craft Combinator

 2. místo
Jméno: Eliška Šulcová
škola: MŠ Hrochův Týnec
cena: medaile + diplom + Velkou sadu výtvarných potřeb v kufříku

3. místo
Jméno: Kolektivní práce: Linda Sotonová, Jan Hladík, Samuel Koutenský
škola: MŠ Brožíkova Pardubice
cena: medaile + diplomy + velkou sadu zvířátek

finalisté v TOP-10:

Karin Kamenická, MŠ Čtyřlístek Pardubice
Ellen Koubková, MŠ Čtyřlístek Pardubice
Ninuška Kudrnáčová, MŠ Malíka
Maruška Jungová, MŠ Orel
Maxmilián Bartoš, MŠ Rybitví
Eliáš Peš, MŠ Višňovka
Tereza Němečková, ZŠ a MŠ Orlické Podhůří
a třída Hvězdičky, MŠ Koclířov

 

2. KATEGORIE - PRVNÍ STUPEŇ ZŠ

1. místo
Jméno: Ema Bubeníčková
škola: ŽUŠ Karla Malicha, Holice
cena: DIPLOM + MEDAILE + chytré hodinky + tričko od spolku Čeští mistři s motivem vítězné práce

 2. místo
Jméno: Anna Stejskalová
škola: ŽŠ Bystré
cena: DIPLOM + MEDAILE + velká bezdrátová sluchátka

 3. místo
Jméno: Šimon Koubek
škola: ZUŠ Karla Malicha Holice
cena: DIPLOM + MEDAILE + bezdrátová sluchátka

finalisté v TOP-10:

Ema Kovalčíková, ZUŠ Jabloné nad Orlicí
Laura Kopecká, ZUŠ Jabloné nad Orlicí
Linda Machková, ZUŠ Karla Malicha Holice
Lenka Rufrová, ZUŠ Karla Malicha Holice
Lea Pirklová, ZUŠ Karla Malicha Holice
Andrea Špatenková, ZUŠ Karla Malicha Holice
Aneta Dušková, ZUŠ Karla Malicha Holice
Sofie Horynová, ZUŠ Karla Malicha Holice
Jarda Kresaň, ZUŠ Karla Malicha Holice 

 

3. KATEGORIE - DRUHÝ STUPEŇ ZŠ

1. místo
Jméno: Dominika Nováková
škola: ZŠ Heřmanův Městec
cena: DIPLOM + MEDAILE + chytré hodinky + tričko od spolku Čeští mistři s motivem vítězné práce

2. místo
Jméno: Ema Bečičková
škola: ZUŠ Jablonné nad Orlicí
cena: DIPLOM + MEDAILE+ velká bezdrátová sluchátka

3. místo
Jméno: Simona Šárková
škola: ZŠ Na Lukách Polička
cena: DIPLOM + MEDAILE+ bezdrátová sluchátka

finalistky v TOP-10:

Ella Stejskalová, ZŠ Bystré
Aneta Kučerová, ZŠ Ronov n. Doubravou
Marie Hanzlíková, ZŠ Ronov n. Doubravou
Karolína Dostálová, ZUŠ Karla Malicha Holice
Zuzana Skopalová, ZUŠ Karla Malicha Holice
Kateřina Špatenková, ZUŠ Karla Malicha Holice
Jitka Marečková, ZUŠ Svitavy

 

4. KATEGORIE - STŘEDNÍ ŠKOLY A UČILIŠTĚ

1. místo
Jméno: Jana Mojžíšková
škola: Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice
cena: DIPLOM + MEDAILE + chytré hodinky + tričko od spolku Čeští mistři s motivem vítězné práce

2. místo
Jméno: Petra Hermanowiczová
škola: SŠ zemědělská a veterinární Lanškroun
cena: DIPLOM + MEDAILE + velká bezdrátová sluchátka

3. místo
Jméno: Kateřina Švandová
škola: ZUŠ Svitavy
cena: DIPLOM + MEDAILE + bezdrátová sluchátka

finalisté v TOP-10:

Klára Hoffmanová, SPŠ stavební Pardubice
Ladislav Horák, SPŠ elektrotechnická Pardubice
Věra Vaňásková, SPŠ elektrotechnická Pardubice
Valerie Šprojcarová, SPŠ elektrotechnická Pardubice
Anna Bursová, SŠ cestovního ruchu a grafického designu
Veronika Myschenko, cestovního ruchu a grafického designu
Hana Kaňková, SOŠ a SOU Labská
Andrea Kunášková, SOŠ a SOU Labská
Tereza Chromčáková, SŠ zemědělská a veterinární Lanškroun

Cena hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického:

KATEŘINA ŠVANDOVÁ - ZUŠ Svitavy
Cena: diplom + velká medaile + tričko s motivem vítězné práce od spolku Čeští mistři, které bude zároveň nasazeno do prodeje - část výtěžku bude použita na výsadbu stromů v Pardubickém kraji ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí, z.s.

 

 

 

pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím