V pondělí 8. října se v budově reálky Krajského úřadu Pardubického kraje uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků třetího ročníku soutěže Zdravá a nemocná příroda Pardubického kraje. V ní děti ze základních a středních škol kreslily i jinak ztvárňovaly přírodu kolem nich. Ty nejlepší získaly nejen uznání poroty a veřejnosti, ale i zajímavé ceny.

Záštitu nad projektem, ve kterém děti malovaly obrázky na jedno ze tří zadaných témat, převzali hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, náměstek Jan Tichý a krajští radní Jana Pernicová a Václav Kroutil. Všichni se společně shodují: Soutěž je prospěšná nejen pro podněcování dětské fantazie a kreativity, ale i pro samotnou ekologickou výchovu, která je stále významnější součástí vzdělávání. „Projektu se během tří let skvěle podařilo zařadit se mezi významné akce v oblasti ekologické výchovy a jde o unikátní počin nejen v rámci našeho kraje, ale i v rámci celé České republiky,“ uvedl hejtman kraje Radko Martínek.

Došlé obrázky byly hodnoceny ve dvou kolech. V prvním bylo vybráno deset nejlepších děl v každé kategorii. V tom druhém pak tuto desítku hodnotila porota složená z řady významných osobností. Patří mezi ně například akademický sochař Olbram Zoubek, nebo ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Lammel. Možnost hodnotit došlé práce měla i veřejnost, která mohla pro jednotlivé obrázky hlasovat na webových stránkách www.pomahameprirode.cz.

Účast byla i letos velmi dobrá, sešlo se opět kolem tisícovky soutěžních prací. „Člověka to naplní optimismem, když vidí, jaký zájem o životní prostředí vzbuzuje každoročně tato soutěž mezi dětmi,“ hodnotí množství prací radní zodpovědný za životní prostředí Václav Kroutil s tím, že by malování přírody pravděpodobně prospělo i mnoha dospělým.

Jednotlivé věkové kategorie se oproti loňsku nezměnily. Jedinečnou možnost ukázat svou kreativitu a zručnost měly děti od mateřských školek až po střední školy a gymnázia. Podle krajské radní pro oblast školství Jany Pernicové je tato akce pro děti hlavně podnětnou zkušeností. „Soutěž dává dětem skvělou možnost ukázat se, a zároveň je nutí přemýšlet o životním prostředí kolem nich,“ ocenila přínosy Jana Pernicová. Podle ní musí být do budoucna ekologická výchova bezpodmínečnou součástí vzdělávání už těch nejmenších dětí.



Soutěžilo se ve čtyřech věkových kategoriích – předškolní děti do 6 let, děti od 7 do 10 let, děti od 11 do 15 let a studenti starší 15 let.

V kategorii nejmenších dětí se vítězem stal Tomáš Grof z Mateřské školy Na Valech z Chrudimi. V kategorii 7 – 10 let se na nejvyšší příčce umístila Jana Kodytková z Gymnázia a Základní školy Králíky. V kategorii 11 – 15 let bodovala a na prvním místo dosáhla Karolína Mikulecká ze 2. základní školy U Školek v Litomyšli. V kategorii nejstarších se na prvním místě umístil Jakub Bachorek, který studuje na Umělecko průmyslové škole v Ústí nad Orlicí.

V internetovém hlasování v kategorii do 6 let veřejnost vybrala obrázek Adély Tomanové z Dolního Újezdu, v kategorii 7 – 10 let dílo Jonáše Mácy z Králíků a v kategorii 11 – 15 let Markéty Novákové z Pardubic. V nejstarší kategorii nad 15 let se veřejnosti nejvíce líbil obrázek Radka Buldry z Gymnázia Holice.

Udělena byla také Hejtmanská cena, kterou z rozhodnutí hejtmana Radko Martínka získal Ondřej Potůček z Prosetína. Ten se umístil také na stříbrné příčce v kategorii 11 – 15 let. Cenu v zastoupení hejtmana předal radní Martin Netolický.  



pce-kraj sus pce EKOKOM2 cd screenlogo
V1_text_barevne CRo-Pardubice_104.7-Z-RGB

rrapk


logo LDN
     tonda obal logo    pce-denik    

Na webu používáme soubory cookies.

Tyto soubory a informace se naše společnost snaží využívat za účelem vylepšování a rozvoje služeb, které zde nabízíme a poskytujeme. Využití souborů cookies umožňuje zlepšovat pro Vás lepší uživatelnost webových stránek a zpříjemňuje jejich použití.

Souhlasím